top of page
517_001.jpg

Guvernarea ÅŸi Economia

ADMINISTRAÅ¢IE ÅžI COMERÅ¢

Faraonul era monarhul absolut al ţării ÅŸi, teoretic, deÅ£inea controlul complet al terenurilor ÅŸi resurselor Egiptului. Regele era comandantul militar suprem ÅŸi ÅŸef al guvernului, bazat pe o birocraÅ£ie de funcÅ£ionari pentru gestionarea afacerilor sale. Al doilea la comandă era vizirul, care avea rol administrativ, care acÅ£iona în calitate de reprezentant al regelui ÅŸi coordona inspecÅ£ia terenurilor, trezoreriei, proiectelor de construcÅ£ie, sistemului juridic ÅŸi arhivelor. La nivel regional, Å£ara a fost împărÅ£ită în 42 regiuni administrative numite nome, fiecare guvernată de un nomarh, care era responsabil în faÅ£a vizirului pentru jurisdicÅ£ia sa.
Templele formau coloana vertebrală a economiei. Nu numai că erau case de cult, dar au fost, de asemenea, responsabile pentru colectarea ÅŸi stocarea bogăţiei ţării într-un sistem de hambare ÅŸi trezorerii administrate de supraveghetori, care redistribuiau cereale ÅŸi produse. O mare parte a economiei a fost organizată la nivel central ÅŸi strict controlată. Cu toate că vechii egipteni nu au folosit moneda până în perioada târzie, ei au utilizat trocul , care consta în saci standard de cereale ÅŸi unitatea de Deben, o greutate de aproximativ 91 de grame de cupru sau argint, formând un numitor comun. Lucrătorii erau plătiÅ£i în cereale, un muncitor simplu putând câÅŸtiga 5 saci cu cereale pe lună (200 kg sau 400 kg), în timp ce un ÅŸef de echipă putea câÅŸtiga 7 saci cu cereale (250 kg sau 550 kg) pe lună. PreÅ£urile erau fixate în întreaga Å£ară ÅŸi înregistrate pe liste pentru a facilita tranzacÅ£ionarea, de exemplu, un veÅŸmânt costa cinci debeni din cupru, în timp ce o vaca costa 140 debeni. Cerealele puteau fi schimbate cu alte produse, conform listei preÅ£urilor fixate. Din secolului V î.en., moneda a fost introdusă în Egipt din străinătate, provenită de la greci ÅŸi romani. La început, monedele au fost folosite ca piese standardizate din metal preÅ£ios, mai degrabă decât bani adevăraÅ£i, dar în secolele următoare comercianÅ£ii internaÅ£ionali care veneau tranzicÅ£ionau în monede.
Vechii egipteni se angajau în comerÅ£ul cu vecinii lor străini pentru a obÅ£ine bunuri rare,exotice ce nu se găseau în Egipt. În perioada predinastică, ei au stabilit comerÅ£ul cu Nubia pentru a obÅ£ine aur ÅŸi tămâie. Au stabilit comerÅ£ul cu Palestina, după cum reiese din ulcioarele de stil palestinian găsite în mormintele faraonilor din prima dinastie. O colonie egipteană staÅ£ionată în sudul Canaanului datează cu puÅ£in timp înainte de prima dinastie. Narmer avea vase egiptene de ceramică produsă în Canaan ÅŸi exportată înapoi în Egipt. În dinastia a II-a, comerÅ£ul cu Byblos i-a oferit Egiptului o sursă esenÅ£ială de lemn de calitate ce nu se găsea în Egipt. Din dinastia a V-a, comerÅ£ul cu Punt îi furniza aur, răşini aromatice, abanos, fildeÅŸ ÅŸi animalele sălbatice, cum ar fi maimuÅ£e ÅŸi babuini. Egiptul s-au bazat pe comerÅ£ul cu Anatolia pentru cantităţi esenÅ£iale de staniu, precum ÅŸi livrările suplimentare de cupru, ambele metalele fiind necesare pentru fabricarea bronzului. Vechii egipteni apreciau piatra lapis lazuli, care a trebuit să fie importată chiar din Afganistan. Partenerii comerciali mediteraneeni ai Egiptului erau Grecia ÅŸi Creta, care livrau ulei de măsline. În schimb pentru importurile sale de lux ÅŸi de materii prime, Egiptul exporta în principal cereale, aur, lenjerie ÅŸi papirus, inclusiv sticlă ÅŸi obiecte de piatră.

Guvernarea ÅŸi Economia

ARMATA

ForÅ£ele militare egiptene erau responsabile pentru apărarea Egiptului împotriva invaziei străine, ÅŸi pentru menÅ£inerea dominaÅ£iei Egiptului în Orientul Apropiat antic. Trupele au protejat expediÅ£iile miniere din Sinai ÅŸi au purtat războaie civile în cele două perioade intermediare. Armata a fost responsabilă pentru menÅ£inerea fortificaÅ£iilor de-a lungul rutelor comerciale importante, cum ar fi cele găsite în oraÅŸul Buhen pe drumul spre Nubia. Forturile, de asemenea, au fost construite pentru a servi ca baze militare, cum ar fi cetatea de la Sile, care a fost o bază de operaÅ£iuni pentru expediÅ£ii în Levant. În Regatul Nou, o serie de faraoni au folosit armata egipteană pentru a ataca ÅŸi a cuceri Kush ÅŸi părÅ£i din Levant.
Echipamentul militar tipic egiptean includea arcuri ÅŸi săgeÅ£i, suliÅ£e, scuturi în formă de semicerc făcute din piele de animal pe un cadru de lemn. În Regatul Nou, armata a început sa utilizeze carele care au fost anterior introduse de către invadatorii HyksoÅŸi. Armele ÅŸi armurile au fost în continuare îmbunătăţite după adoptarea bronzului: scuturile erau realizate din lemn masiv, cu o cataramă de bronz, suliÅ£ele au fost dotate cu vârfuri din bronz, ÅŸi Khopesh-ul a fost adoptat de la soldaÅ£ii asiatici. Faraon era capul armatei. SoldaÅ£ii erau recrutaÅ£i, dar în timpul Regatului Nou, mercenari din Nubia, Kush, ÅŸi Libia s-au angajat să lupte pentru Egipt.

bottom of page