top of page
hieroglife6.jpg

Limba

EVOLUÈšIA ISTORICÄ‚

Limba egipteană veche constituie o ramură independentă a limbilor Afro-Asiatice. Cele mai apropiate grupuri de limbi de aceasta sunt Berbera, Semitica ÅŸi Beja. Documentări scrise ale limbii egiptene datează din secolul XXXII î.Hr., făcând-o una din cele mai vechi limbi documentate(după sumeriană) fiind vorbită ÅŸi scrisă din c. 3200 î.en.până în Evul Mediu. 

Limba egipteană este împărÅ£ită în ÅŸase diviziuni cronologice:

  • Egipteană arhaică (înainte de 3000 î.Hr.)

  • Egipteană veche (3000–2000 î.Hr.)

  • Egipteană medie (2000–1300 î.Hr.)

  • Egipteană târzie (1300–700 î.Hr.)

  • Egipteană demotică (sec VII î.Hr. sec. IV d.Hr.)

  • Egipteană coptică (sec III-XVII d.Hr.)

Limbajul egiptean, iniÅ£ial sintetic, a devenit analitic mai târziu. Egipteana hieroglifică, hieratică ÅŸi demotică au fost în cele din urmă înlocuite cu alfabetul copt. Copta este încă folosită în Biserica Ortodoxă Egipteană, ÅŸi se găsesc urme în limba arabă vorbită în Egiptul modern.

ok_9889.jpg

Limba

SCRISUL

Scrierea hieroglifică datează din 3000 î.en., ÅŸi este compusă din sute de simboluri. O hieroglifă poate reprezenta un cuvânt, un sunet, sau un determinant tăcut, ÅŸi acelaÅŸi simbol poate servi unor scopuri diferite, în contexte diferite. Hieroglife au fost scrise pe monumente de piatră ÅŸi în morminte, care pot reprezenta lucrări individuale de artă. În scrierea de zi cu zi, scribii au folosit o formă cursivă de scriere, numită hieratică, care a fost mai rapidă ÅŸi mai uÅŸoară. În timp ce hieroglifele oficiale pot fi citite în rânduri sau coloane, în orice direcÅ£ie (deÅŸi de obicei scrise de la dreapta la stânga), hieratica a fost întotdeauna scrisă de la dreapta la stânga, de obicei, în rânduri orizontale. O nouă formă de scriere, demotica, a devenit stilul de scris predominant.
În jurul primului secol e.n., alfabetul copt a început să fie utilizat în paralel cu scrierea demotică. Copta este un alfabet grecesc modificat cu adaos de unele semne demotice. DeÅŸi hieroglifele oficiale au fost utilizate într-un rol ceremonial până în secolul al IV-lea, spre finalul antichităţii, doar un mic grup de preoÅ£i puteau să le citească ÅŸi să le interpreteze. Când unităţile religioase tradiÅ£ionale au fost desfiinÅ£ate, cunoÅŸtinÅ£ele de scrierea hieroglifică au fost în mare parte pierdute. Încercările de a le descifra s-au întâlnit în timpul perioadei bizantine ÅŸi islamice în Egipt, dar numai în 1822, după descoperirea Pietrei de la Rosetta  ÅŸi ani de cercetare făcute de Thomas Young ÅŸi Jean-François Champollion, hieroglifele au fost aproape complet descifrate.

m.jpg

Limba

LITERATURA

Scrierea a apărut pentru prima dată în asociere cu regalitatea. Aceasta a fost în primul rând o ocupaÅ£ie a scribilor, care au lucrat în afara instituÅ£iei Per Ankh sau Casa vieÅ£ii. Acestea din urmă (numită Casa Cartii) cuprinse birouri, biblioteci, laboratoare si observatoare. Unele dintre cele mai cunoscute piese ale literaturii antice egiptene, cum ar fi textele de pe piramide ÅŸi sarcofage, au fost scrise în egipteana clasică, care a continuat să fie limba de scriere până în aproximativ 1300 î.en. Mai târziu, egipteana a fost vorbită din Regatul Nou ÅŸi era reprezentată în documentele administrative Ramesside, prin poezii de dragoste ÅŸi poveÅŸti, precum ÅŸi în textele demotice ÅŸi copte. În această perioadă, tradiÅ£ia de scriere a evoluat în autobiografia persoanelor decedate prin textele scrise în morminte, cum ar fi cele ale lui Harkhuf ÅŸi Weni. Genul cunoscut sub numele de Sebayt ("instrucÅ£iuni") a fost dezvoltat pentru a comunica învăţături de orientare de la nobilii celebri, ca Papirusul lui Ipuwer , un poem de lamentări ce descriu dezastrele naturale ÅŸi revolte sociale. Povestea lui Sinuhe, scrisă în Regatul Mijlociu , ar putea fi o operă a literaturii clasice egiptene. De asemenea, Papirusul lui Westcar cuprinde un set de poveÅŸtile spuse lui Khufu de către fiii săi cu privire la minunile realizate de preoÅ£i. InstrucÅ£iunile lui Amenemope este considerată o capodoperă a literaturii orientale. Spre sfârÅŸitul Noului Regat, limba vernaculară a fost mai des folosită pentru a scrie piese populare, cum ar fi Povestea lui Wenamun ÅŸi InstrucÅ£iuni de orice, care relatează povestea unui nobil, care este jefuit pe drum pentru a cumpăra cedru din Liban ÅŸi luptă să se întoarcă în Egipt. Din anii 700 î.en., poveÅŸtile narative ÅŸi instrucÅ£iunile, cum ar fi InstrucÅ£iunile de Onchsheshonqy, precum ÅŸi documente personale ÅŸi de afaceri au fost scrise în demotică. Multe povestiri scrise în demotică în timpul perioadei greco-romane au fost preluate din epocile istorice anterioare, când Egiptul a fost o naÅ£iune independentă condusă de faraoni mari, cum ar fi Ramses al II-lea.

bottom of page